Signage for the Iconic Musée des Confluences Building in Lyon

Musée des Confluences

Lyon, France, 2014

Architect : Coop-Himmelb(l)au
Photographer : Robin/P

Located at the crossroads of the Rhône and the Saône, in Lyon, France, the Musée des Confluences is a curiosity cabinet from the 21st century. By picking the project of the Austrian architect Coop Himmelb(l)au, the department chose an iconic architect: the space was conceived as a “crystal cloud of knowledge.”

We decided to adopt a functional approach to the building, leaving the sculptural language to the architect. Both levels of exposure are visible from the reception hall. We decided to strengthen the system by marking each level with a large number, visible from the lobby, and used large visuals in connection with the exhibitions for the elevators. Initially planned in digital, this visual is regularly updated according to the cultural program.

Outside, visitors are guided by signage in cut-out metal letters studded on the façade. At the bottom of the central staircase, only two totems are required to confirm the entrance and inform people with reduced mobility of the route dedicated to them.

We decided to strengthen the system by marking each level with a large number, visible from the lobby.

Located at the crossroads of the Rhône and the Saône, in Lyon, France, the Musée des Confluences is a curiosity cabinet from the 21st century. By picking the project of the Austrian architect Coop Himmelb(l)au, the department chose an iconic architect: the space was conceived as a “crystal cloud of knowledge.”

We decided to adopt a functional approach to the building, leaving the sculptural language to the architect. Both levels of exposure are visible from the reception hall. We decided to strengthen the system by marking each level with a large number, visible from the lobby, and used large visuals in connection with the exhibitions for the elevators. Initially planned in digital, this visual is regularly updated according to the cultural program.

Outside, visitors are guided by signage in cut-out metal letters studded on the façade. At the bottom of the central staircase, only two totems are required to confirm the entrance and inform people with reduced mobility of the route dedicated to them.

We decided to strengthen the system by marking each level with a large number, visible from the lobby.